Úgy gondolom, abban egyet érthetünk, hogy bojlis horgászataink során szinte az egyik legtöbb odafigyelést igénylő rész, a szerelékünk utolsó egy métere. Értem ez alatt a végszerelékünk oly módon való elkészítését, hogy az a leghatásosabb legyen horgászataink során. Fontos, hogy olyan apró-cikkeket, előtét zsinórokat használjunk, hogy az adott célhalat, amire éppen horgászunk ne riasszuk el, ne gyanakodjon. Az óvatos pontyok, amurok megérzik és kiszúrják a nem odaillő idegen tárgyakat és emiatt a kapások száma is gyengülhet. Nagyon jó álcázó tulajdonságának köszönhetően használhatunk leadcore-t, az az ólombetétes zsinórt. Ennek a továbbfejlesztett változata egy előtétzsinór, amelynek belsejében nem található ólomszál.

A Free-fall leader szálában beleszőve található a süllyedést segítő anyag, amelynek köszönhetően lágyabb és könnyedebben veszi fel a meder egyenetlenségeit, mint elődje. Két színben került piacra, egy sötétszürkés (Silt) és egy világosabb homok (Chameleon) színben. Ez a két szín lefedi a horgászok által kedvelt tavak medrének és vízének árnyalatait és jól beolvad a környezetbe. Lágyságának köszönhetően kötése egyszerű, ugyan úgy vissza tudjuk fűzni önmagában, mint a leadcore-t. A csomagolásban található egy leadcore fűző tű, ami megkönnyíti a leader-rel való munkát. Több fajta szerelék elkészítéséhez használhatjuk, például a Chod, Helikopter, Running-Rig , Leadclip stb … Én most egy egyszerű Leadclip-es szerelék elkészítését szeretném bemutatni.

A két fajta szín, ami jól álcázza végszerelékünket
A szerelékhez használt Leadclip, amibe majd az ólom kerül
A képen is jól látszódik, hogy igen is fontos a lágyság

A fűzőtű segítségével fűzzük fel a leader-re a leadclip-et
A leader-re helyezzünk fel egy gyors kapcsot
Következik a gyorskapocs fixálása, a leader belsejében vezessük végig a fűzőtűt

Majd a képen látható módon húzzuk vissza önmagába

Miután levágtuk a fölösleget, a gyorskapcsot nyugodtan húzzuk bele a leadclip-be

Az előtétzsinór másik végére készítsünk egy fület, amelybe majd a főzsinórt köthetjük
A gyorskapocsba könnyedén beleakaszthatjuk horogelőkénket
Így néz ki a kész szerelék

 

Ez a végszerelék egyaránt jól működik dobós, illetve behúzós horgászatok során. A leadclip kialakításának köszönhetően az ólmot könnyedén elhagyja a szerelék, ha a hal akadót találna és beszakadna.

Írta. Paál Norbert

Fotók: Paál Norbert