Fókuszban a horgászat – A rejtélyes Kék tó

A Dunaharaszti mellett található Kék horgásztóra terveztem a következő túrámat. Józsi most nem tudott velem tartani, úgyhogy egyedül vettem üldözőbe a célhalaimat: a pontyokat és az amurokat. Egy idős házaspár alakította ki a 4,6 hektáros tavat kimondottan horgászati és strandolási célra. Aztán a későbbiek folyamán bérbe adták egészen 2018-ig, ekkor sikerült megvásárolni a FŐHESZ-nek. Tulajdonba vétel óta a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége nagy hangsúlyt fektet, az infrastruktúra fejlesztésére, szépítik a strandot, a büfét és szinte minden egyes horgászállásnál igényesen kialakított eső beálló található. A későbbiek folyamán megrendezésre kerülnek horgásztáborok és nagy hangsúlyt fektetnek a horgászati versenysportokra.

A tó még zárva tart, jelenleg is folynak a munkálatok, úgyhogy az ittlétemet tekinthetjük egy teszt horgászatnak, próbálom felmérni az itt található halfaunát. Én a tógazdától engedélyt kaptam a három botnak a használatára, ebből két horgászbotot behordással fogok vízbe juttatni a harmadikat pedig innen a partról dobva. Három egyforma The One Cast horgászbotot hoztam magammal rajta egy nagyméretű orsó melyen 23-as főzsinór található, ebbe a főzsinórba egy vastagodó dobóelőkét kötöttem bele. Mind a két behúzós végszerelékem egyforma, ami nem áll másból, mint 60 centi hosszúságú Lead Core-ból. A Lead Core végén egy Lead Clip található, amibe egy 120 grammos ólmot kötöttem bele. A horogelőkém az körülbelül húsz centiméter hosszúságú a végén egy hatos méretű horoggal.

A behúzós végszerelékeimnél Big One csalit használtam, ez egy 24 milliméteres főzőt bojli, chili és lazacízesítésben és tojáshéj is található a tésztában. Ez inkább egy nagyhalas bojli, nekünk a legtöbb vízen tíz kilogramm feletti pontyot adott. Bíztam benne, hogy ez itt is így lesz és majd egy szép halat tudok majd szákolni a csaliknak köszönhetően.  A felfűzött csalit még szintén Big One pasztával vontam be, ami lassan oldódik a vízben és plusz vonzerőt jelent a szerelék körül. A tó mélyebb része felé vettem az irányt, ahol a halradar 4 méter feletti mélységet mutatott. Törést vagy púpot nem igazán találtam, ezért tetszőleges helyekre, egyenes talajra raktam le a végszerelékeimet. Keveset etettem, körülbelül 2-3 marék Big One bojlit szórtam a csalim köré. Elég hamar meg is érkezet az első kapás, a Big One csalizást húzta el. Kifejezetten jó élmény a bányatavi halaknak a fárasztása, hiszen nagyon jó erőben vannak ezek a pontyok. Egyébként parttól körülbelül tíz méterre már 3,5 méteres víz volt, ezáltal nyugodtan tudott jönni-menni a hal, nem volt előttem akadó nem kellett féljek, hogy elakad ezért partról is kényelmesen ki tudtam fárasztani. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fáradtam el, nagyon jó kezdés volt egy gyönyörű több mint tizenhárom kilógrammos tükörpontyot szákolni így elsőként innen a Kék horgasztóból.

A bójás etetésemről érkezet egy a kapás, elég jól eloldalazott a hal jobbra, el kellett sétáljak 15-20 métert a Rod-Pod-om mellől. Megpillantottam a halat és láttam, hogy egy tőponty küzd a horog végén. Egyszerűen hihetetlen volt, hogy a hideg víz ellenére milyen jó érőbben vannak már a halak. A csali az egy szem kisméretű oldódó Gold bojli volt. Egy gyönyörű egészséges tőponty feküdt a bölcsőben, közel a tíz kilógrammhoz.

Nagyon jól telt a horgászat, hiszen maga ez a vízterület számomra teljesen ismeretlen volt, sosem jártam még itt és a tókezelő sem rendelkezik azért még annyi információval, hogy tudja, hogy melyek azok a helyek ahova érdemesebb leülni vagy érdemes meghorgászni. A következő kapás szintén a mélyvízről érkezett Big One csalira. Közel 20 perces fárasztás után szákolhattam egy gyönyörű, egészséges 10kg feletti spanyolmintás pontyot. Az ottlétem alatt virágzott a nyárfa és egyébként nagyon élvezetes látvány az, ahogy a tó felszínéről az amurok szedegetik ezt a vattaszerű magot. Jól látszódott, hogy nagyon sok példány él a tóban, de sajnos a túrám ideje alatt elkerültek engem. Hamar besötétedett, az éjszaka csendesen telt, viszont reggel újra visszatért az étvágyuk a halaknak.

A jobboldali botomon volt egy ejtős kapás ez a szerelékem jobbra a mély vízre volt elhúzva. A hajszálelőkére egy szem 24 milliméteres főt Big One csalit fűztem fel, amit bepasztáztam. Fárasztás közben sikerült megpillantani egy szép tőpontyot, ami nem adta könnyen magát. Minden egyes hal nagyon jó erőben volt és nagyon jó egészségnek örvendhettek. A szájuk minden esetben vaskos volt és szinte hibátlan.

A Big One termékcsalád chili és lazac ízesítésű, de tartalmaz még tört tojáshéjt, magas minőségű hal proteint, természetes alapanyagokból készül, viszont nem tartalmaz színezéket. A Big One egy nagy halas termékcsalád lett, ezért a kilós kiszerelés csak 24 milliméteres és főtt változatban kapható, de természetesen még mellette elérhető a paszta a dipp, pop-up és a horog bojli is. Ez a termék az egyik személyes kedvencem lett, a tavalyi évben nagyon sokat horgásztam vele és sok szép 10-15 kilogramm feletti pontyot sikerült fogjak vele. Bátran ajánlom a használatát egy kicsit vadabb vagy természetes vizeken, ahol a halak keresik a természetes táplálékot vagy akár bátrabban táplálkoznak én azt gondolom, hogy nagyon jó sikerhez vezethet. Későbbiek folyamán kötöttem egy hosszú hajszálelőkés horogelőkét, amire két szem 24 milliméteres Big One csalit fűztem fel annak reményében, hogy sikerüljön egy nagyobb pontyot fogjak. Ez a nagyméretű csalizás be is vált, a hátralévő időben már csak 10kg feletti pontyot szákolhattam.

Napközben folyamatosan érkeztek a kapások, szebbnél szebb halak kerültek elő a titokzatos tó mélyéből. A hosszú fárasztásoknak köszönhetően ismét hamar elérkezett az este, ami szerencsére megint a pihenésről szólt. Reggel azonban ismét dezsavű érzésem támadt, hiszen a napfelkelte együtt járt a kapások beindulásával. Az utolsó napom is pörgősen telt, imádták a halak a dupla Big One csalizást és szinte óránként jelzett a kapásjelzőm.

Hamar eltelt ez a pár nap, viszont nagyon jól éreztem magam és nagyon jól telt ez a teszt horgászat, hiszen több szép 10 kilógramm feletti pontyot sikerült fogjak. Az új üzemeltető 2021-re tervezi a nyitást és biztos vagyok benne, hogy bárki jól fogja, itt magát érezni, legyen szó strandolni vágyóról vagy családos horgászról.

Írta: Paál Norbert