Fókuszban a horgászat – Korai pontyok a The One-al

Sokaknak lehetővé tette az enyhe időjárás, hogy télen is ellátogassanak a vízpartra és hódoljanak a pontyhorgászatnak. Norbival mi is éltünk a lehetőséggel és egy februári napon kiugrottunk a Harcsa horgásztóra, ami még egy-két héttel azelőtt be volt fagyva. Nagyon szép idő volt, a levegő hőmérséklete 10-11 fok volt, a víz pedig 3-4 fokos lehetett. Két külön stégre ültünk le, ami nem volt messze egymástól, tehát jól láttuk, hogy ki hogyan horgászik. Nem a Tőlünk jól megszokott módszert választottuk, hanem két egymástól eltérő technikát versenyeztettünk meg.

Én a method feedert választottam

Norbi bojlis módszerrel várta a pontyokat

Én a method feederes, Norbi a hagyományos bojlis horgászatot választotta, etetőhajó segítségével. Két fajta, sötétebb etetőanyaggal készültem, a The One Red és a Black-el. Úgy gondoltam, hogy ebben az időszakban a sötétebb kaják jól fognak bizonyítani. Egy-egy kilót kevertem be mind a két fajtából és jól át is rostáltam. Utána még egy kevés 4mm-es Halibut pelletet is hozzáadtam, hogy tartalmasabb legyen. A csalitüskére az új 10-es pop-up-okból tűztem fel.

Az etetőanyagot mindig rostáljuk le

Egy-egy kiló The One Red és Black etetőanyagot kevertem be

Előre kötöttem az előkéket, de most csak a szakáll nélkülieket használhattam

A horogra valók és az ízfokozók

Így tökéletes

Norbi két fajta The One Starter Kit-el készült, a Red és Gold ízesítéssel. Minden egyes vödörben található 1kg 18mm-es főtt bojli, 1kg 22mm-es oldódó bojli, 1 darab aminó Dip, horog, illetve pop-up bojli. A gyors horgászatokra tökéletes, ár-érték arányban is verhetetlen és ne feledjük, hogy kapunk egy egyedi dizájnnal ellátott The One vödröt is. Horog csalinak, kezdésnek a Starter Kit-ben található pop-up-okat használta, ami mellé The One PVA háló is került. Az etetésre pedig a vödörben található 1 kilós bojliknak a felét keverte be, amit egy kis The One PVA és Bojli Juice-al öntött le. Itt is belekerült a Halibut pellett, mert ezen a vízen imádják a pontyok.

Van itt minden

A The One Starter Kit tartalma

Etetésre előkészített két fajta The One kaja

A PVA háló mindig fokozza a csalogató hatást

Úgy gondolom, hogy Norbinak az etetőhajós módszerrel könnyebb dolga volt, mert a radar segítségével hamar megtalálta a jónak vélt helyeket és koncentráltan egy helyre került az etetés és a végszerelék. Egyébként egy Panama Pro 1-es hajót használt, ami magyar termék két éves garanciával. A nagy kapacitású akkumulátorát akár 3 órán keresztül is használhatjuk és 1 óra alatt feltölthetjük. Óriási sebességre képes, 1,5 kiló teherbírással, sőt egy hínár elleni rozsdamentes ráccsal is fel van szerelve. A hatótávolsága kb, 300 méter, de max. 500 méterre is képes.

A radaros etetőhajó most nagy segítség volt

Még egy utolsó beállítás

Norbi ugyan az etetőhajós horgászatot választotta, de így is a kedvenc The One Cast botjait használta

Én a 3,60-as feederbotokkal és a 25-ös főzsinórral a 80 méteres távolságot horgásztam meg, amiről úgy gondoltam, hogy elegendő lesz. Az első kapás nálam jelentkezett, de sajnos a stég előtt lefordult a hal, a 10-es szakáll nélküli horogról. Aztán egy-két óra eseménytelenül telt el, pedig sűrűn frissítettünk és folyamatosan variáltunk a csalikkal. Később az egyik botomon ismét nálam jelentkezett a kapás, amit egy újabb követett, mert a másik botomon is begörbült a spicc. Egyszerre két bot volt a kezemben, tudtam, hogy kell segítség, ezért szóltam Norbinak, hogy fárassza ki Ő az egyik halamat. Én éreztem, hogy jó hal van a horgomon, nem is nagyon erőltettem a vékony horogelőke és a kis szakáll nélküli horog miatt. Közben már Norbinak sikerült megszákolni a halat, ami egy 4-5 kiló körüli tőponty volt. A mérlegelőbe tette, addig, amíg a nálam lévő hal is partra kerül. Közben ment is a botjaihoz, hogy frissítse őket, mert tudta, hogy valami elindult. Nálam szépen küzdött a hal, éreztem, hogy szebb példány lesz. Nagy tok halak is élnek a vízben, már csak azon izgultam, hogy ne az legyen. Végül 15 perc után a stég előtt, megláttam a sárgás foltot és egy 12-13 kilóra saccolt pontyot. Sikerült beleterelnem a nagy méretű merítőbe, és hamarosan ki is derült, hogy alábecsültem a halam súlyát. 16 kiló 40 dekát mutatott a mérleg. Több okból is nagyon örültem…az idei év első pontyát tartottam a kezemben és feederbottal sikerült megfognom.

Dupla fárasztás…egy jól elkapott fotó

Az idei évben fogott első halam…feederrel

Hibátlan tőponty

Közben Norbinak 5 perc sem telt el a frissítése óta és kapása lett. Egy 4-5 kiló körüli tőponty volt, ami egy sárga Gold pop-up-ra érkezett. Utána nekem görbült a spicc és a fárasztás közben arra gondoltam, hogy feltámadt egy kicsit a szél, szépen fodrozódott a tó felszíne. Lehet, hogy ennek is köze lehet, hogy megindultak a halak. Vagy talán csak annyi, hogy a hátunk mögött már lemenőben volt a nap. Közben már a stég előtt volt a pontyom, ami olyan 3-4 kiló körüli lehetett.

Norbi kezében is jól mutat egy szebb tőponty

Késő délután jöttek a tükörpontyok

A lehűlő levegőben még Norbinak is volt egy kapása és hibátlanul akadt a szakáll nélküli horog. A csali itt is a sárga Gold pop-up volt.

Átlagban, ezeket a méretű pontyokat fogtuk

Később még a naplementében mindkettőnknek volt egy-egy hala, csak a fényviszonyok és a pakolás miatt nehezebb volt a fotózás. Összegezve ezt az örömpecát, nagyjából egyforma mennyiségű pontyot sikerült fognunk ezen a napon és még az időjárás is kegyes volt hozzánk.

Naplemente

A nap utolsó hala…egy koi ponty

Nekem a method feeder nem az erősségem, de még így is szép pontyokat sikerült fognom, köztük egy 16 kiló feletti példányt, amihez valljuk be, hogy kellett némi szerencse is. Ezt az egy pontyot leszámítva, Norbinak a 4-6 kiló közötti példányokat sikerült becsapnia. Tehát ezen a napon átlagban ezek a súlyú pontyok jöttek. Ha Önök is megtehetik, látogassanak el a vízpartokra, még a 3-4 fokos víz ellenére is szép fogásokkal gazdagodhatnak.

Egyébként a használt The One termékeket a Harcsa horgásztó halőrházában is megvásárolhatják.

Írta: Ács József

Fotók: Bors Csaba