Fókuszban a horgászat – Városi pontyhorgászat

Már korábban szerettem volna egy olyan tavon horgászni, ahol közel vannak a városi fények és egy kicsit nagyobb a nyüzsgés. Egy ilyen tóra kaptunk meghívást, amit örömmel el is fogadtunk. Az Ózdi csónakázó tó, egy picike 4,5 hektáros tó, de szép számban élnek benne pontyok, amurok, és harcsák is. Az volt a célom, hogy legalább egy 10 kilós pontyot megfogjak. Pár napos horgászatot terveztem, az időjósok azt jósolták, hogy nagyon változékony időjárás lesz, esővel, széllel.

A félszigetnek a bal oldalát néztem ki, itt vertünk tábort. Úgy gondolom, hogy erről a helyről meg tudom horgászni a jobb oldali partrészt, egészen a szélét is, a másik botommal pedig ki tudok horgászni a nyílt vízre, akár 80-90 méteres távolságra is. Egyébként a tónak az átlagmélysége olyan 1-1,5 méter lehet, elég kicsi a víz. Előttem is körülbelül 1,2 méteres víz volt. Azt gondoltam, hogyha megetetek egy helyet, akkor oda be fog állni a hal, nincsenek törések, nincsenek akadók, nagyobb haltartó helyek, úgyhogy ha egy helyet megetetek, akkor oda be fogom tudni állítani a halakat.

Az etetéshez egy keveréket raktam össze, ami nagyrészt magokból állt. Ebben volt natúr mogyoró, tigrismogyoró, kendermag, csillagfürt és Gold, illetve Red ízesített magmix. Ezután került bele a The One Red főtt 22-es és 18 milliméteres bojli. Nagyobb részt magokat használtam az etetéshez, gondoltam, hátha sikerül amurt is fogni. A sekély víz és a közeli horgászat miatt, a közepes spombot használtam, ez kisebb zajjal járt. Előzetesen már bedobtam egy markert, azzal megjelöltem hova fogok horgászni, és ezt a részt etettem.

3,6 méteres botot használtam és az orsóm dobjára 22-es zsinórt tettem fel. A főzsinórba belekötöttem egy dobóelőkét, ami vastagodik. Az egyik szerelékem egy Inline bordás ólom volt a másik pedig egy Lead Clip-es, amihez egy 80 centis Leadcore-t is kötöttem. Rövid, 15 centis The One Combi Rig előkéket használtam. Az egyik része fluorocarbon, a másik pedig 20 librás fonott zsinór, és egy 6-os horog. Hamar megérkezett az első Ózdi pontyom, egy szép egészséges nyurga ponty. Aztán naplementében egy 10 kiló körüli tőponty, aminek a The One Black 22-es oldódó bojli tetszett meg.

Átlagosan 7-8 kiló körüli halakat sikerült fogni, de időnként beugrott egy-egy nagyobb is, köztük egy korábban sérült példány. 12 kiló volt a „kis Quasimodo”, aminek valószínű, hogy a gerince sérült meg. Most már tényleg beálltak az etetésre a halak, és szinte ugyanazzal a csalival sikerül fognom mindet, a 22-es oldódó Black bojlival. A másik botomat Red oldódó 22-es bojlival csaliztam, és egy Red PVA hálót tettem mellé. Időnként erre is volt kapásom, de a Black volt a favorit.

Aztán megérkezett az eső, és vele együtt a túra legnagyobb hala, ami 13-14 kiló lehetett. A dobócső is előkerült, Black oldódó 22-es bojlit szórtam az etetésre. Napközben nagyon sok pontyot sikerült fognom, folyamatosan kellett valamit csinálnom. Az éjszakák csendesek voltak, de azt hiszem így utólag nem is bánom. A túra végére ismét kisütött a nap, örültünk neki…még Szeni is, aki a legtöbb horgászatra elkísér.

Írta és fotók: Ács József