Fókuszban a horgászat – Diószegi pontyok

Eddig is megszokhatták, hogy szeretünk új vizeket bemutatni, kipróbálni. Most is így volt, egy új vízen jártam Romániában, a számomra teljesen ismeretlen Balta Ferma de Crap horgásztavon Diószeg mellett, ahol pontyra és amurra horgásztam.

A Balta Ferma de Crap Diószeg a Magyar határtól körülbelül 4-5 kilométerre található, és egy nagyon szép csodálatos kis tóról beszélünk. A közel 40 hektáros tavat egészen körbe nád szegélyezi. A víz mélysége körülbelül 2-től 6 méterig terjed, tehát az átlag mélység olyan 3 méter. Iszap szinte sehol nem található, mindenhol egyenletes a meder, folyamatosan mélyül, illetve sekélyedik. Víz alatti források táplálják a tavat, ezért kiváló a vízminősége. Elől a gátnál található a legmélyebb pont, ott körülbelül 5-6 méteres vizet találunk. A nyári időszakban ez a rész nagyon jó haltartó helynek bizonyulhat. 22 horgászhely található, és a legtöbb helyen stég van, amiről fejenként 3 bottal lehet horgászni.

A tógazda minden részletre odafigyel, nagyon gondosan irányítja a tavat, a legtöbb horgászhely közelébe filagóriák találhatóak. Úgy tudom, hogy nemsokára áramvételi lehetőségek is lesznek kialakítva a horgászhelyeken. Folyamatosan történik a haltelepítés, 3-5 kilóig rengeteg halat tesznek bele, szinte folyamatosan, egész évben. Volt nagyhal telepítés is, 10-től 20 kilóig kerültek a tóba pontyok, illetve amurok.

A közepes méretű pontyokból lehet a legtöbbet fogni. Rengeteg van benne. Hogyha valaki folyamatosan etet, és bírja szusszal, akkor nagyon sokat lehet fogni ezekből a halakból.

Arra az elhatározásra jutottam, hogy a 6-os helyet választom, ahol egyébként 3 méteres, illetve 5 méteres mélységek voltak. Nagy helyem volt balra, illetve jobbra, sőt a jobboldali oldalon nem horgászott senki. Jóbarátom, Christi volt balra az 5-ös helyen a mellettem levő stégen, aminek nagyon örültem, mert így legalább nem kellett egyedül töltenem a 3 éjszakát.

Viszont még egy dolog van, ami jó volt ebben a helyben, hogy a túloldalra át tudtam dobni, az körülbelül 130-140 méterre volt. Általában a nádfal előtti részek mindig nagyon jó haltartó helyek.

Fonott zsinór használata tilos ezen a tavon, tehát dobóelőkének fonott zsinórt nem lehet használni, viszont LeadCore-t lehet. Mindegyik botomra Lead Core-t kötöttem fel. 2 botomon Lead Clip-et használtam, a harmadikon pedig egy pasztás ólmot. Sok csalit kipróbáltam, tigrismogyorót, pop up-ot, Gold oldódó bojlit tettem fel a hajszálelőkére. PVA hálót is használtam, amibe a Gold és a Red magmixből többféle magot tettem bele, tigrismogyorót, csillagfürtöt, kukoricát, juharmagot.

Szépen jöttek a 3-4 kiló körüli pontyok, de az volt a vágyam, hogy fogjak az ősállományból is legalább egy pontyot, amik már 10 kiló felett vannak. Cristi is fogta a pontyokat, de neki sem sikerült a nagyobb példányokat horogra keríteni.

Spomb-al etettem, a vödörbe 22-es bojlit raktam, oldódót és főttet, egy kis 16 mm-es amino pelletet, egy kis kukoricát, illetve búza pelletet. Ez nem tartalmaz hallisztet. Egyébként ezen a tavon nagyon fontos a magos etetés.

Erős széllel érkezett egy vihar, nagyon gyülekeztek a felhők, de végül az eső elmaradt, viszont jött egy szép kapás és éreztem, hogy ez egy komolyabb hal lesz. Egy 10 kilós, hibátlan tükröst, gyönyörű pikkelyekkel sikerült megszákolni, ami már régóta itt élő hal lehetett. Aztán még jött egy szép koi ponty, amire nem számítottam, de ez is emelte a horgászat színvonalát.

Több mint 25 darab 3-tól 5 kilóig terjedő pontyot sikerült fognom, de az amurok elkerültek, pedig 20 kiló feletti példányok is lakják a tavat.

A horgászatunk befejeztével kezdődött egy baráti találkozó, amit a Tógazda szervezett meg, ismert horgászok jöttek el Romániából, hogy hivatalosan is megnyissák a tavat.

 

Írta és fotók: Ács József